Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

"Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" (Άννα Φρανκ 1929-1945)

    

Άννα Φρανκ
1,1 εκατομύρια εβραιόπουλα δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Από αυτά μόνο ένας μικρός αριθμός κρατούσε ημερολόγια και σημειωματάρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Σε αυτά τα αυτοβιογραφικά κείμενα οι μικροί συγγραφείς κατέγραψαν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα και τις αγωνίες που έζησαν σε αυτά τα εφιαλτικά χρόνια.
Κορυφαία θέση ανάμεσά τους κατέχει το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, μιας εβραιοπούλας που αναφέρται με στωικότητα και απρόσμενη για την ηλικία της ωριμότητα στην καθημερινότητα οκτώ Εβραίων μέσα στο καταφύγιό τους από τον Ιούνιο του 1942 ως τον Αύγουστο του 1944 όταν τους ανακαλύπτουν εντελώς τυχαία οι Ναζί. Τότε οδηγείται η οικογένεια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μάλιστα η Άννα μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο Μπέργκεν – Μπέλσεν, όταν προσβάλλονται από τύφο.
Η Μίριαμ Βάτενμπεργκ ήταν άλλη μια εβραιοπούλα που καταγράφει την καθημερινότητά της στο γκέτο της Βαρσοβίας. Αυτή υπήρξε πιο τυχερή. Μετανάστευσε με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1944 και το ημερολόγιό της εκδόθηκε με το ψευδώνυμο «Mary Berg». Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο κόμικ με θέμα τη ζωή της Άννας Φρανκ που ακολουθεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου